Jak zaprosić lub dodać znajomych?

Możesz obserwować na Duolingo kogo tylko chcesz. Możesz też zapraszać swoich znajomych. Osoba, którą zaczniesz obserwować, będzie wyświetlać się na Twojej liście znajomych, dzięki czemu możesz porównywać zdobytą przez Was tygodniową, miesięczną i łączną liczbę punktów. W wersji na przeglądarkę internetową, listę znajomych znajdziesz na stronie głównej.

UWAGA: Lista znajomych to nie to samo, co Tablice wyników, w przypadku których co tydzień rywalizujesz z 50 innymi osobami uczącymi się języków na Duolingo, starając się zdobyć jak najwięcej pnktów. Więcej informacji o Tablicach wyników znajdziesz tutaj.

friends_1_pl.png

 

W tym miejscu możesz sortować swoich znajomych, wybierając Tablicę wyników z danego tygodnia, miesiąca lub ogólną. Znajomi z najwyższymi wynikami będą znajdować się na górze. Listę możesz przewijać, więc jeśli nie widzisz osoby, której szukasz, spróbuj przewinąć listę do dołu, utrzymując kursor na Tablicy wyników.

 

Jak znaleźć/zaprosić znajomych?

Na dole tablicy znajduje się kilka przycisków. Możesz znaleźć swoich znajomych z Facebooka, klikając „Znajdź znajomych na Facebooku”. Możesz też wysłać swoim znajomym zaproszenie poprzez e-mail, klikając „Zaproś”.

Jeśli Twój znajomy korzysta już z Duolingo, a Ty znasz jego nazwę użytkownika lub adres e-mail przypisany do jego konta, możesz wyszukać go na platformie.

friends_2_pl.png

 

Jak obserwować znajomych?

Możesz też obserwować kogo tylko chcesz. Wystarczy, że klikniesz ich imię na Forum lub wyszukasz profil danej osoby. Gdy wejdziesz na ich profil, kliknij przycisk „Obserwuj”, aby dodać ich do swojej listy znajomych. Ta osoba nie musi zaakceptować Twojej prośby o obserwowanie. Może natomiast również dodać Cię do obserwowanych, jeśli tylko chce. Jeśli ktoś Cię zablokuje, nie będziesz już w stanie obserwować ani skontaktować się z tą osobą.

UWAGA: Jeśli nie możesz obserwować innych osób, Twoje konto może być niekatywne. Żeby je aktywować, wykonaj lekcję.

friends_3_pl.png

 

Jak kogoś zablokować?

Aby kogoś zablokować, wykonaj poniższe kroki:

  1. Wejdź na profil osoby, którą chcesz zablokować
  2. Kliknij małą ikonę koła zębatego po prawej stronie jej zdjęcia
  3. Naciśnij przycisk „Zablokuj”